KönyvelésNet Kft.Információs Portálja

Egyéni vállalkozást szeretne indítani?

Itt, minden fontos információt megtalál:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A TEVÉKENYSÉG SZÜNETELTETÉSE

Az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásának szüneteltetése.

 

Az egyéni vállalkozó, tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb öt évig szüneteltetheti.

Ha tevékenységét szüneteltetni kívánja, köteles ezt a Hatóságnál az elektronikus űrlapon, nyilvántartási száma feltüntetésével bejelenteni.

A szünetelés bejelentése kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül kezdeményezhető.

Ha űrlapot megfelelően töltötte ki, a Hatóság a szünetelésről, elektronikus úton értesíti a nyilvántartást vezető szervet, aki a szünetelés tényét az egyéni vállalkozók nyilvántartásába hivatalból bejegyzi.

A nyilvántartást vezető szerv a szünetelésről, elektronikus úton értesíti az adóhatóságot és a Központi Statisztikai Hivatalt.

A bejelentését követően, egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet, a vállalkozói tevékenységéhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet, új kötelezettséget nem vállalhat.

A szünetelésig keletkezett de csak azt követően esedékessé vált fizetési kötelezettségeit a szünetelés ideje alatt is köteles teljesíteni.

A vállalkozói tevékenységét az elektronikus űrlapon benyújtott, az egyéni vállalkozói tevékenység folytatására vonatkozó bejelentésével bármikor folytathatja.

A bejelentésben arról is nyilatkoznia kell, hogy az egyéni vállalkozói tevékenység folytatására előírt feltételeknek továbbra is megfelel.

Ha az űrlapot megfelelően töltötte ki, a Hatóság a szünetelés megszüntetéséről, elektronikus úton értesíti a nyilvántartást vezető szervet, az adóhatóságot és a Központi Statisztikai Hivatalt. Ez alapján a nyilvántartást vezető szerv a szünetelés tényét hivatalból törli az egyéni vállalkozók nyilvántartásából.

Igazolvánnyal rendelkező egyéni vállalkozó tevékenysége szüneteltetésének a feltétele, hogy az igazolványát a Hatóságnak személyesen vagy postai úton leadja. Az igazolványt a Hatóság az igazolvány beérkezésének napján határozattal visszavonja, és határozatát közli a nyilvántartást vezető szervvel is.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelésének bejelentése díj- és illetékmentes.

 

Tipp!

Hasznos információk vállalkozóknak:

EGY RUGALMAS KÖNYVELÉSI MEGOLDÁS

Cégalapítás szakértők segítségével!

 

 

Kapcsolat

KönyvelésNet Kft.

1074.Budapest, Alsó erdősor u. 1/B.

3529, Miskolc, Soltész N.K. U. 77.

Telelefon: 30 466 55 73

Email: info@konyvelesnet.hu

Térkép >

 

 

    Egyéni vállalkozás indítás Magyarországon portál
    A SIKERES VÁLLALKOZÁSOK ÁLLANDÓ PARTNERE