KönyvelésNet Kft.Információs Portálja

 

EGYÉNI VÁLLALKOZÓ MÁSODÁLLÁSBAN

Miért ajánlott a vállalkozást először másodállásban indítani?

 

Egyrészt üzleti, másrészt adózási, ill. járulék fizetési okok miatt.

Az üzleti ok egyértelmű, hiszen egy elképzelt vállalkozás sikere a piaci megmérettetése során mindig többesélyes. A statisztikák szerint az induló vállalkozások 50 %-a az első három évben megszűnik. Az indításkor, a még viszonylag bizonytalan jövőért, egy meglévő álláshelyet feladni, nagyon is megfontolandó.

 

A másik ok ennél sokkal konkrétabb és számszerűsíthetőbb is.

A heti 36 órát meghaladó főfoglalkozás hiánya esetén, a vállalkozás bejelentése napjától járulék fizetésre kötelezett az egyéni vállalkozó. Ez cca. havi 60.000 Ft, függetlenül attól, hogy keletkezett-e bevétele a vállalkozásban, vagy nem. Tekintettel arra, hogy az egyéni vállalkozónak korlátlan a felelőssége, azaz a teljes meglévő magán vagyonával felel, néhány hónap járulék fizetés elmaradása igen kellemetlen következményekkel járhat.

A heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellet végzett egyéni vállalkozás esetén, viszont nincs járulék fizetési kötelezettsége az egyéni vállalkozónak.

Csak a bevételei után keletkezik adó és EHO fizetési kötelezettsége. Ez nagy előny, hiszen így, akár ha hónapokig nincs is bevétel, kötelező (járulék) kiadásai nem lesznek.

 

Összefoglalva:

Induló, de a piacon még ki nem próbált vállalkozási ötlet esetén, tehát jó és rugalmas megoldás a mellékfoglalkozásban végezett egyéni vállalkozás, mert átmeneti problémák esetén időlegesen felfüggeszthető, kudarc esetén pedig könnyen és olcsón megszüntethető.

A vállalkozás sikeres felfutása után, azonban célszerű egy korlátolt felelősségű vállalkozási formában tovább folytatni a tevékenységet.

 

A másodállásos egyéni vállalkozó adminisztrációs kötelezettségei:

Adminisztrációs kötelezettségek - ha valamivel kevesebb is - de a másodállású egyéni vállalkozást is terhelik, és hogy meg tud-e bírkózni velük egyedül vagy sem, arra a következő főcímre kattintva kaphat választ:

SZÜKSÉG VAN-E KÖNYVELŐRE?

 

KönyvelésNet Kft.

1074.Budapest, Alsó erdősor u. 1/B.

3529, Miskolc, Soltész N.K. U. 77.

Telelefon: 30 466 55 73

Email: info@konyvelesnet.hu

Térkép >

    Egyéni vállalkozás indítás Magyarországon portál
    A SIKERES VÁLLALKOZÁSOK ÁLLANDÓ PARTNERE

  • Email cím: info@konyvelesnet.hu

  • Telefonos időpont egyeztetés, érdeklődés: 30 466 5573