KönyvelésNet Kft.Információs Portálja

Egyéni vállalkozást szeretne indítani?

Itt, minden fontos információt megtalál:

 

 

 

 

 

Kapcsolat

KönyvelésNet Kft.

1074.Budapest, Alsó erdősor u. 1/B.

3529, Miskolc, Soltész N.K. U. 77.

Telelefon: 30 466 55 73

Email: info@konyvelesnet.hu

Térkép >

 

 

AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÁSOK KÖNYVELÉSE

A könyvelésről, az első leggyakrabban felvetődő kérdés:

Végezheti-e az egyéni vállalkozó maga a könyvelését?

A rövid válasz: igen.

Bővebben: nem célszerű.

Részletesebben: Kattintson ide!

 

A második kérdés:

Természetesen az, hogy mennyi a havi könyvelési díja, egy induló vállalkozásnak?

A rövid válasz: ár/érték arányos.

Bővebben: Felelős szolgáltatóknál általában 8 és 15 ezer forint/hó között.

Részletesebben: Kattintson ide!

 

És végül a harmadik, de a legfontosabb kérdés:

Célszerű-e, már a vállalkozás megindítása előtt konzultálni könyvelővel?

Rövid válasz: Igen

Bővebben: Az előzetes konzultáció, sok későbbi kellemetlenségtől megóvhatja.

Részletesebben: Kattintson ide!

 

Az egyéni vállalkozás könyveléséről:

Az egyéni vállalkozás könyvelését, bevallások és egyéb adókötelezettségek teljesítését indokolt szakemberre bízni, ettől függetlenül - ha nagy vonalakban is - de a vállalkozónak is tisztában kell lennie a könyvelési szabályokkal.

A törvényi előírások az egyéni vállalkozó esetében nyilvántartási kötelezettségként határozzák meg a könyvelést, vagyis időrendben, folyamatosan nyílván kell tartani és rögzíteni kell minden olyan adatot, amely az adókötelezettség betartásához utólagosan is ellenőrizhető módon szükséges. A könyvelési és bizonylati szabályokat az SZJA törvény szabályozza.

Az egyszeres könyvviteli követelményeknek akkor felel meg a vállalkozó, ha a pénztárkönyv vagy naplófőkönyv mellett részletező nyilvántartásokat is vezet. Így pl. kötelező a tárgyi eszköz nyilvántartás, ha akár csak egy tárgyi eszközzel is rendelkezik.

Az alapnyilvántartást (pénztárkönyv vagy naplófőkönyv) nem kell az adóhatósággal hitelesítetni, ezért mind a papíralapú, mind a számítógép alapú nyilvántartás megfelel.

Mint a fenti követelményekből látható, az egyéni vállalkozás esetében is - függetlenül attól, hogy nem kettős könyvvitelre kötelezett - jó ha erre szakosodott könyvelő vagy könyvelő iroda végzi a vállalkozás könyvelését, adó bevallásai elkészítését.

 

A könyvelési díjakról:

Az induló egyéni vállalkozások könyvelési díját, általában havi 8 és 16 ezer forint között állapítják meg a prudens könyvelő cégek. Az interneten persze ennél lényegesen olcsóbb díj is fellelhető.

Vajon mi az oka, a különbségnek?

A felelősen gondolkodó könyvelők és könyvelő irodák, könyvelői felelősség biztosítást kötnek. Hibázás estén - ami bárkivel előfordulhat - a biztosító ugyanis helytáll helyettük az okozott kárért. Egy késedelmesen beadott bevallásért az adóhivatal akár 200.000 Ft bírságot is kiszabhat.

Persze a könyvelő irodák részéről ez havi nem kis összegű biztosítási díj fizetését igényli, mely természetesen megjelenik a könyvelési díjban.

Belátható, hogy aki havi néhány ezer forintért kínálja szolgáltatását, nem igazán képes ebből az összegből még biztosítási díjat is fizetni.

Meggondolandó, hogy a havi néhány ezer forintos díjjal kecsegtető "könyvelési" ajánlatokat vajon biztos megéri igénybe venni?

 

Célszerű-e, már a vállalkozás alapítást megelőzően konzultálni könyvelővel?

Bizony nagyon is ajánlott, hiszen számos olyan kérdést kell előzetesen tisztázni, ami lényeges kihatással lesz a leendő vállalkozására.

Már az elektronikus űrlap kitöltése során felmerül több olyan adózási kérdés, mely helytelen megválasztása esetén, az csak hosszabb idő elteltével korrigálható (Pl: ÁFA módozatának kiválasztása, alanyi mentesség, stb.). Egy rossz döntéssel, a vállalkozása eredményességét akár negatív irányba is befolyásolhatja.

Célszerű ezért még kockázat nélkül előre tájékozódni adózási, járulékfizetési, üzletviteli, stb. kérdésekben könyvelőjétől, és egyben nem árt informálódni a leendó kapcsolattartás módjátról, rendszeréről, stb.

A könyvelő iroda kiválasztása ugyanis hosszutávú elköteleződést jelent a felek között, hiszen az iroda Ön helyett végzi folyamatosan a vállalkozása szükséges és speciális szakértelmet igénylő adminisztratív feladatait.

Havonta egyszer - az adózási követelményeknek megfelelően - személyesen is fel kell keresnie az irodát, a könyvelési anyagok átadása céljából, hogy azokat időben fel tudják dolgozni. A szükséges havi bevallások határidőben leadásra kerüljenek a NAV részére, valamint az aktuális adó és járulék fizetések összegei is kiszámolásra kerüljenek.

A könyelő irodák, általában negyedévente visszajelzést adnak vállalkozása helyzetéről. Mivel negyedéves SZJA előleg fizetési kötelezettsége van, az időben kapott információk nagyban elősegíthetik, a vállalkozásban esetlegesen szükséges korrekciók megtételét. A könyvelési szolgáltatásban legtöbbször benne foglaltatik az általános tanácsadás is, mely szintén a személyes találkozókon történik.

A könyvelő kiválasztásánál ezért nem árt figyelembe venni, hogy az irodák általában kötött munkarendben dolgoznak (hétköznap 08 és 16 óra között), ezért a másodállásos egyéni vállalkozók számára nem mindig egyszerű olyan irodát találni, amely lakhelyéhez közel van és 16 óra után, vagy netán hétvégén is fogadja ügyfeleit.

 

Tipp!

Hasznos információk induló egyéni vállalkozóknak:

KÖNYVELÉS - MÁSODÁLLÁSÚ EGYÉNI VÁLLALKOZÓKNAK

 

 

Cégalapítás szakértők segítségével!

 

    Egyéni vállalkozás indítás Magyarországon portál
    A SIKERES VÁLLALKOZÁSOK ÁLLANDÓ PARTNERE

  • Email cím: info@konyvelesnet.hu

  • Telefonos időpont egyeztetés, érdeklődés: 30 466 5573